Reflexen

Een baby

Heel veel bewegingen, reacties doen we eigenlijk automatisch. Denk aan een baby, hij weet al gelijk hoe hij moet bewegen om de baarmoeder uit te kunnen. Of een zichtbaar voorbeeld, als hij gaat drinken weet hij gelijk hoe hij moet zuigen aan de borst of fles. Het zuigreflex, een overlevingsreflex. Een baby heeft dan nog niets gezien, nog niets geleerd.

Primaire reflexen

De eerste reflexen die zich beginnen te ontwikkelen als we in de baarmoeder zitten noemen we de primaire reflexen. Zij vormen de basis van beweging. Deze reflexen zijn dan ook alleen bedoeld om actief te zijn in de eerste maanden na de geboorte. Ze worden steeds minder actief doordat er ontwikkeling in de hersenen plaats vindt.

Paadjes

De primaire reflexen maken ‘paadjes’ tussen verbindingen in de hersenen (de ontwikkeling). Als deze ‘paadjes’ gemaakt zijn door de primaire reflexen kunnen de volgende reflexen hun opwachting maken.

In de baarmoeder

De eerste reflexen ontstaan dus al in de baarmoeder, rond de 12 weken. De reflexen moeten eerst actief zijn. Zo kunnen de ‘paadjes’ in onze hersenen gemaakt worden. Gedurende de eerste 3 jaar van ons leven komen er heel wat reflexen. Zijn de ‘paadjes’ goed gemaakt? Ze worden dan minder actief. Dan hebben onze hersenen genoeg prikkels gehad om de reflexen te integreren.

Actieve reflex?

Blijft een reflex actief? Het lichaam ontwikkelt door, dus het ‘paadje’ wordt wel gemaakt. Alleen zal het ‘paadje’ niet eindigen bij een andere verbinding.

Dus als ze niet actief zijn is dat een goed teken! Dan is er een goed ‘paadje’ gemaakt tussen de verbindingen.

Voorbeeld:

Ik zal een voorbeeld geven: de spinal galant. Die ontstaat in de 20e week van de zwangerschap. Helpt de baby om de goede beweging te maken om bij de bevalling naar buiten te komen. Ontwikkeld zich voor en na de geboorte . Na de 9e maand gaat deze over in een andere reflex. Loopt de bevalling niet helemaal soepel? Dit kan dan mogelijke gevolgen hebben voor het vormen van die ‘paadjes’.

Ja, en?

Ik hoor je denken, ja en? Wat moet ik met deze informatie? Geen idee waar je het over hebt.

Nou, laat ik het anders zeggen. Misschien wordt je kind wel helemaal gefrustreerd van die labels die aan kleding zitten. Je knipt ze er uit, maar toch blijft er iets wat je kind voelt.

Of loopt je kind het liefst in joggingbroeken. Jij vindt het vreselijk, maar je bent klaar met die strijd. Dan maar niet een spijkerbroek aan.

Of heeft je kind misschien concentratieproblemen? Kan het in de klas maar even bij de les blijven en dan dwaalt het af.

Zelftest

Probeer maar eens:

Ga achter je kind staan. Met 1 vinger ga je van het schouderblad naar beneden, onder aan de rug ga je richting de zij. Mag best een beetje stevig. Blijft je kind gewoon staan? Geen beweging, helemaal geen reactie? Dan is de reflex (spinal galant) goed geïntegreerd.

Kan je kind er niet tegen? Beweegt het? Dan is de reflex niet goed geïntegreerd. Geen volledig ‘paadje’ tussen de verbindingen. Je herkent dan misschien wel de voorbeelden van de labels of joggingbroeken.

Hoe kan ik je kind helpen?

Zo zijn er heel veel reflexen die allemaal consequenties kunnen hebben op ons, als ze nog actief zijn. Om die ‘paadjes’ nog te kunnen maken kunnen we aan de slag met bewegingen. Bij elke reflex past een beweging. Met je kind doe ik een controlebeweging. Hierdoor zie ik of de reflex is geïntegreerd. Is dit niet het geval dan gaan we met een beweging aan de slag.

Je kan me een email sturen of je belt me.