Lastig en moeilijk

Vandaag snij ik het thema aan van lastig en moeilijk. Wat is lastig? Wat is moeilijk?

Ervaring

Ik refereer vandaag aan mijn carrière als invalleerkracht. De standaard zin die ik toch wel vaak krijg te horen als ik op een school kom: “het is een hele leuke groep” Nou…….ik kan je vertellen dat dat heel erg tegen kan vallen. Wat de vaste medewerkers van een school wel eens schijnen te vergeten: de invalleerkracht is juist een hele goede persoon om uit te testen. Wat is er leuker voor een groep leerlingen om iemand te testen tot waar je kan gaan? En dan heb ik het echt niet over een bepaalde groep. Groep 3 t/m 8, allemaal……zelfs sommige kleuters.

Soms komt het voor dat ik gewaarschuwd word door een collega. “Het is een moeilijke groep. Als het nodig is, ik zit daar en dan mag je hem naar mij sturen” Dan is de boodschap maar duidelijk denk ik dan altijd maar.

Leuke groep?

Wat ik liefste hoor als ik ergens binnenkom? In het begin hoorde ik natuurlijk graag dat het een leuke groep zou zijn. Maar ja, als invalleerkracht stoot je dan wel eens je neus. Zo’n leuke groep blijkt het voor mij dan zeker niet te zijn.

Nu ik 2 jaar bezig ben weet ik dat ik het oordeel van mijn collega niet al te serieus moet nemen. Ze bedoelen het goed, dat betwijfel ik ook zeker niet. Maar liever ontdek ik zelf hoe de groep is. Hoe ik er mee om moet gaan die dag. Dus ik hoor het liefste helemaal niets.

Gewaarschuwd

Wat me de laatste paar weken opvalt is dat ik vooral te horen krijg dat het een lastige of moeilijke groep is. Pas geleden zelfs een groep waarbij ik voor meerdere leerlingen werd gewaarschuwd! Maar dat vond ik reuze meevallen. Het was een grote groep, de hele klas zat goed vol. En de leerlingen die het zo moeilijk zouden maken zaten door de hele klas verspreid. Ik was dus op het ergste voorbereid. Maar ze hebben zich allemaal redelijk goed gedragen.

Een groep moeilijk?

Maar wanneer is een groep nou eigenlijk lastig of moeilijk? Laat ik dan eerste eens beginnen over een groep. Hoewel ik dat al een gedoe vind. Want ik heb nog nooit gewerkt in een groep waarin iedere leerling mij tot last was. Dus helaas voor de leerlingen die zich nooit misdragen en altijd hard werken. Ook zij zitten dan in een lastige groep. En ja, dat knaagt echt wel eens bij  mij. De lawaaiige leerling zorgt er voor dat de les niet door kan gaan. Dus die krijgt zijn aandacht wel. De rustige leerling daarentegen moet het maar alleen zien te redden. En juist als invaller heb ik daar wel eens moeite mee. Ik wil juist die goed luisterende, hard werkende leerling ook eens mijn aandacht geven. Gelukkig is het stilte teken op vele scholen in gebruik en kan je dan de oplettende leerling een dikke duim geven. En natuurlijk bij het rondje door de klas zijn er ook mogelijkheden om die leerling te laten merken dat je hem of haar waardeert.

En uiteraard zit er per groep echt een verschil in. Wel eens ingevallen dat er een enkele hard werkende leerling was. Maar gelukkig komt het vaker voor dat het merendeel hard werkt.

Wat is lastig?

Voor mezelf kan ik een duidelijk verschil aangeven tussen lastig en moeilijk. Want ik vind een leerling lastig als hij steeds maar gewaarschuwd moet worden. En dan zijn er vele momenten waar dat dus voor kan gelden. Niet opletten, een klasgenoot storen, blijven kletsen, niet goed meedoen en ga zo maar door. Dus de corrigeerbare dingen zal ik dit maar even noemen. Om een voorbeeld te geven. In de groep waar ik het eerder over had, waar ik goed voor werd gewaarschuwd. Er waren 6 leerlingen waar ik specifiek voor ben gewaarschuwd. Die 6 waren mij aan het uitproberen, terecht. Maar op een gegeven moment was het ook klaar. (en met humor kom je bij zulke gasten juist heel ver!)

Wat is moeilijk?

Wanneer vind ik een leerling moeilijk? Dat is een heel ander verhaal. Dat zijn meestal de geniepige leerlingen. (zo noem ik ze zelf graag)  Eén leerling werd niet genoemd bij dat groepje van 6. Maar van diegene had ik gedurende de dag meer vervelende momenten dan van de anderen. Hij haalde flink het bloed onder mijn nagels vandaan. Wat hij deed? Als ik hem waarschuwde juist gaan lachen of op het randje brutaal een weerwoord geven. Elke keer weer!! En als ik ergens niet tegen kan is het gaan lachen als ik iets zeg. En respectloos zijn kan ik ook niet bijzonder goed tegen. Stiekem doen vind ik ook zoiets. Ja, dat heb ik ook als invaller echt wel door. Dit vind ik echt 100 keer erger dan dat een leerling mij uit probeert. En ik weet heus wel. Van die jongen was het waarschijnlijk een soort gedrag dat hij niet wist hoe hij met invallers om moest gaan. Maar toch, mijn negatieve gevoel borrelt dan veel sneller op dan bij die andere leerlingen.

Ik vind dus wel degelijk dat er een verschil is tussen lastig en moeilijk. Lastig is nog te verdragen, te corrigeren. Maar moeilijk is een graadje erger lijkt of dat in het kind zit. En dit moet ook zeker niet een hele dag duren.

Uitdaging

Ik vind een lastige leerling ook altijd wel een uitdaging om hem juist die stempel niet te hoeven geven. Net als in eerder genoemde groep. Er bleef uiteindelijk maar één leerling over die redelijk lastig bleek, maar ook zeker genoeg goeie momenten kende. De anderen hebben mij goed geholpen met het stil maken van de hele groep. Of heb ik voor een klusje kunnen sturen, gaven mij een tip. En dat vind ik echt niet lastig hoor!

Compliment gegeven

Gelukkig ben ik ook niet de vervelendste invalleerkracht. Ik geef graag complimenten aan een groep als het goed gaat. Bij deze groep heb ik letterlijk verteld dat ik andere verhalen had gehoord over ze. Maar dat ik een andere ervaring had die dag en ik vond het een leuke dag. Ik persoonlijk denk dat zoiets ook wel eens fijn is voor een groep om te horen. Met daarop volgend de vraag van enkele leerlingen of ik de dag daarna ook zou komen en ze teleur moest stellen.

Toekomst

Ik hoop in de toekomst natuurlijk alleen maar te horen dat het een lastige klas is. Dan kom ik de dag wel door! Lachende Jerry (tom&jerry)

 

 

 

Ik wens je hele fijne paasdagen. Niet teveel eitjes eten, dat doe ik wel voor je………

Tot volgende week!! En je weet het hoop ik nog, dol op tips en opmerkingen enzovoorts. Abonneer je, laat van je horen alsjeblieft……….

Happy easter! Met paas eieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.